Omogućava unošenje potrebnih materija u organizmu koje doprinose stvaranju odbrambenog sistema, imuniteta.

Imunološki sistem je odbrambeni sistem organizma koji ga štiti od napada stranih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i parazita), njihovih hemijskih supstanci (toksina), kao i sopstvenih izmenjenih i istrošenih ćelija.

Savremeni način života i rada često je uzrok stresa i pada imunog sistema.

SASTAV:

Majčina dušica, šipurak, kopriva, petrovac, žalfija, vranilova trava, matičnjak, kantarion, zovin cvet.

DEJSTVO:

– stvara jak odbrambeni sistem organizma

– pomaže kod prehlade i upale:

– grla

– krajnika

– sinusa

– pomaže kod bronhitisa i astme

NAČIN PRIPREME I UPOTREBA:

Jedna kesica u 3dl vrele vode ili 2 kesice u litar vode. Zasladiti po želji i piti 2-3 puta u toku dana. Čaj piti prohlađen.

Postoji mogućnost kombinacije sa Probavit i Kardio čajem.

Pogodan je za sve starosne dobi, mogu ga koristiti stariji ljudi ali i deca. Treba imati u vidu da usled konzumiranja čaja, kod dece može doći do mučnine i povraćanja. Čaj izaziva pojačano znojenje i mokrenje kao i češću stolicu usled izbacivanja toksina iz organizma.

Čaj se može koristiti i u vidu kapi za nos. Ohlađen čaj sipati u bočicu za kapi za nos ili na dlan. Preporučuje se da se čaj ušmrkne sa dlana, čime se pojačava njegovo dejstvo, natapaju sinusi, prestaje glavobolja i čisti šlajm iz grla.

Takođe, ovaj čaj može se konzumirati kao sirup uz dodatak 1-2 velike kašike meda na 1 dl čaja. Pije se bez zaslađivanja, tokom celog dana, gutljaj po gutljaj.