СОСТАВ:

Лист од црна црница (дудинка), Пасуљевина, Лист од боровинка, Лист од коприва, Кичица, Корен од глуварче.

ДЕЈСТВО:

Се употребува како дополнителна терапија кај лица со шеќерна болест од типот 2 ( кои не се зависни од инсулин), бидејќи со почитување на диетална исхрана, физичка активност и лековите кои ги примаат, набрзо зголемената гликемија ја доведуваат многу блиску до нормалната граница.

Во договор со лекар може да се употребува и кај дијабетис од типот 1, со тоа што треба да се внимава на хипогликемија.

Го снижува и го стабилизира нивото на гликозата. Првите подобрувања треба да се очекуваат по 3 недели.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

2 кесички чај на 2дл врела вода, се остава покриено додека не се излади. Чајот се пие 3 пати на ден пред јадење незасладен. Едно пакување е доволно за 6,5 дена.

ЗАБЕЛЕЖУВАЊА ОД МРЕЖАТА НА ПОТРОШУВАЧИ:

Наша соработничка која имала шеќер во крвта 15 мерни единици, земала лекови против дијабетис и напоредно со нив користела Дијабетин чај по една кесичка наутро и навечер. По 10 дена употреба на Дијабетин чајот шеќерот од 15 мерни единици се спуштил на 10.